ליוויי, ניהול, קידום

ניהולה התקין של העמותה הינו הבסיס העיקרי להצלחתה.

ניהולה התקין של העמותה אינו נמדד רק בהגשמת המטרות שלשמן היא הוקמה, אלא גם בעמידתה בכל דרישות החוק והרגולציות השונות להן היא כפופה. 

ההנחיות הרגולטוריות השונות יחולו על העמותה בהתאם למאפיינה השונים:

רשם העמותות וחוק העמותות - הוראות רשם העמותות חלות על כל העמותות/ חל"צ. הוראות אלו מאוגדות תחת החוברת "הנחיות להתנהלות עמותות".

הוראות החשב הכללי ונוהל התמיכות - כללי החשכ"ל יחולו על עמותות המקבלות תמיכות מתקציב המדינה.

חוזר מס הכנסה "קווים מנחים להחלת סעיף 46 לפקודת מס הכנסה" - לעמותות המחזיקות אישור לסעיף 46.

לא תמיד דרישות המשרדים השונים חופפות ועל כן יש חשיבות רבה לקבלת ליווי ניהולי וחשבונאי מגוף אשר מבין ומתמצא בדרישות של כל הגורמים הנ"ל.

אישור ניהול תקין מרשם העמותות - כאמור, כל עמותה כפופה לחוק העמותות ולביקורת של רשם העמותות. על העמותה לדווח לאורך כל השנה על כל שינוי שבוצע: שינוי בחברי הנהלה, החלפת מרשי חתימה, מינויים שונים בעמותה ושינויים כגון שינוי שם, מטרות, תקנון. ללא דיווח בזמן אמת כל אלו לא יכנסו לתוקף.

בנוסף, על העמותה לשלוח באופן קבוע דיווחים שנתיים לעמותה בין אם התקיימה פעילות או לאו. על הדיווחים לכלול גם את ההתנהלות הכספית של העמותה.

אז מה הוא בעצם אישור ניהול תקין?

אישור ניהול תקין הוא אחד המסמכים החשובים לעמותה ובלעדיו לא תוכל העמותה לקבל תמיכות ממשלתיות, להתקשר עם רשויות מקומיות, לקבל אישור לסעיף 46, להתקשר עם תורמים וקרנות פילנתרופיות ועוד.

עמותה זכאית לקבל אישור ניהול תקין רק לאחר 24 חודשי פעילות מוכחת, בין אם מדובר בפעילות פיננסית או התנדבותית.

עמותה שטרם השלימה 24 חודשי פעילות חייבת אף היא בדיווח שנתי, אך תקבל מסמך מקביל הנקרא "אישור המצאת מסמכים".

קבלת אישור ניהול תקין מסכם בעצם את אופן התנהלות העמותה לאורך השנה: סוג הפעילות שקיימה ויעדיה לעתיד, התנהלותה הכספית, מינוי וועדות כנדרש, קיום תהליכי ביקורת ולבסוף שקיפות ודיווח מול האספה הכללית של העמותה.

מהם המסמכים הנדרשים לצורך קבלת האישור?

  • דוח כספי הכולל מאזן - הדוח מתאר את ההתנהלות הפיננסית של העמותה.
  • דוח מילולי - הדוח מתאר באופן מילולי את הפעולות בהן נקטה העמותה לצורך קיום מטרותיה, דיווח על מנהלים, תרומות, עסקאות שונות וצדדים קשורים, מקבלי השכר בעמותה והתקשרויות נוספות של העמותה עם גורמים חיצוניים.
  • דוח וועדת ביקורת - דוח המתאר את פעולות הבקרה אותם מבצעת העמותה להתנהלות תקינה ומאשר את הדוח המילולי והכספי של העמותה.
  • פרוטוקול האספה הכללית - על העמותה לכנס אסיפה כללית לפחות פעם בשנה. הוועד המנהל יציג בפני האספה הכללית את כל הדוחות המפורטים מעלה לצורך אישורם.

אי עמידה בדרישות החוק ואי קיום דיווח כנדרש עלול להביא לכך שהעמותה לא תקבל את האישורים הרלוונטיים וכפועל יוצא, את התמיכות לצורך קידום פעילותה.

משרדנו מתמחה בעבודה מול רשם העמותות ומול מוסדות הממשל השונים ויסייע לכם בעמידה בכל דרישות הרגולציות השונות לצורך ניהולה התקין של העמותה.